top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Når kastanjene blomstrer i Bygdøy alee...

Oppdatert: 19. apr. 2023


Noen ganger kommer man over overraskende skatter. Ja, for oss med over gjenomsnitt interesse for det som vokser og gror er det å stadfeste hva en litt ukjent vekst virkelig er, noen ganger som å finne en skatt.

Ekte kastanje / edelkastanje (Castanea sativa), ikke å forveksle med hestekastanje (Aesculus hippocastanum), er ikke vanlig i østlandsområdet, meg bekjent. Ekte kastanje hører hjemme i bøkefamilien og hestekastanje i lønnefamilien. Bladene er også helt forskjellig, så det er de norske navnene som kan skape litt forvirring.

Jeg anser det å få egen avling med ekte kastanjer som en kuriositet de fleste bare kan drømme om. Kastanjene vokser sakte de første 10 årene, så en god dose tålmodighet er på sin plass for de som vil prøve seg på dyrking av kastanjer.

Ekte kastanje hører hjemme i Middelhavsområdet. Velkjent er det at nøttene ristes og selges som en delikatesse. De er næringsrike og velsmakende. Nøttene kan tilberedes både ved koking, steking og risting. De brukes som en grønnsak i sitt naturlige utbredelsesområde.

Nå har jeg nylig oppdaget et kastanjetre i mitt nærområde, som det skal bli spennende å følge med på. Kanskje åpenbarer det seg nøtter fra siste års avling på bakken når denne vinterens snømengder en gang smelter...

Kastanje blir med tiden et stort tre, så det er ikke et valg for en liten hage. Det skal være kastanjetrær i England man regner med er fra 1100-tallet. Noen av de har stammer med en diameter på mer enn 4 meter...

Nøttedyrking i Norge er i ferd med å bli mer utbredt, mest vanlig er nok storfruktet hassel. Jeg tenker at for de som bor i klimatisk gunstige områder, så er det spennende å prøve seg på noen utfordringer. Hasselnøtter, valnøtter og ekte kastanjer har brått rykket opp på min interesseliste.

Og bare for å ikke villede, kastanjen i Bygdøy alee er hestekastanjer, ikke ekte kastanjer ...

25 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page