top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Solmodne plommer fra egen hage?


Høsten er tid for sylting, safting, hermetisering og tørking av frukt, kandisering, lage likør...

Har du nyttevekster i hagen er det mange muligheter for bruk. kanskje følger du gamle 'familieoppskrifter', eller lager din egen 'vri' på en standardoppskrift? Av plommer blir det herlig, smakfullt syltetøy, de er gode i fruktgrøt og kompotter, Noen legger vin med plommer som hovedingrediens.

Her nevner jeg noen kjente og kjære plommesorter. Har du ikke plantet plommetre i hagen, finner du kanskje et favoritt-tre du kan plante i høst?

Store eller små, gule, grønne, røde eller blå?

Noen favoritter er Herman, Jubileum, Opal, Oullins og Victoria.

Herman modner i første halvdel av august, får gode, middels store blåfiolette plommer. Treet utvikler bred krone og er herdig til sone H4-5. Er selvbestøvende.

Jubileum modner i siste halvdel av september. Store, gode, rødfiolette plommer. Treet blir middels/ til stort. Opprett vokst som ungt, siden rund krone. Herdighet H4, Opal og Victoria er gode pollensorter.

Opal modner i slutten av august. Plommene er rød-blå, middels størrelse. De er runde av fasong og svært gode. Karten må tynnes de fleste år. Middels stort tre med rund krone. H4, er selvbestøvende.

Oullins (Reine Claude d'Oullins) er en gul plomme som modner i slutten av august. Store ovale plommer med god smak. Trenger noen år før den bærer godt. Blir et stort tre med opprett vekst. H4, er selvbestøvende.

Victoria sine rød-gule plommer modner i siste halvdel av september. Svært gode, store ovale plommer. Middels stort tre, H4, er selvbestøvende.

33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bringebær

Innlegg: Blog2_Post
bottom of page