top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Ut og leke i snøen?- eller lek med papir og blyant inne!
Vinteren passer for planlegging av vårens hageprosjekter. Dersom du ser for deg store endringer, kan en snødekket hvit hage være et godt utgangspunkt. Du ser de store linjene, uten å la deg forstyrre av alle detaljene som er der.

Lag deg en liste over det du vil bevare, enten det skal flyttes på eller få stå på samme plass. Kanskje har du allerede en planteønskeliste? Ja, da er det bare å 'stokke kortene'.

Jeg forsøker alltid å ta vare på hagens etablerte planter, både i egen hage- og når jeg lager hageplaner for andre. Er det for mange planter- eller noen man av en eller annen grunn ikke vil ha, er det hyggelig å kunne gi bort overskuddet. Pass bare på at du ikke gir plagsomt rotugress videre (vær obs på både rotbiter og frø fra slike).

Hvordan lager man enklest en plan, eller skisse av hagen? Her er det mange veier fram til målet. Noen liker å bruke PC og tegneprogram, andre tegner på ruteark og fargelegger etter hvert. Noen klipper ut bilder av blomster og planter de vil plassere og flytter disse rundt på et ark til det hele 'faller på plass'.

Selv liker jeg å tegne for hånd. Det trigger min kreativitet mer enn tegneprogram. Jeg bruker gjerne rutepapir og markerer tomtens størrelse og husets plassering. På forhånd har jeg en ide om planter som skal få plass i hagen. De har jeg laget en liste over før jeg starter tegnejobben. Til plantelister er PC'n og regneark midt i blinken. Her markerer jeg gjerne navnene på eksisterende planter med en farge, planter jeg mener bør få plass får en annen farge. I tillegg er listen supplert med diverse mulige kandidater.

Det blir ofte noen runder med blyant og viskelær. Jeg liker å legge fra meg tegningen og ta noen gode pauser fra den. Når jeg setter meg ved tegnebordet igjen, dukker flere ideer opp. Det må gjerne en elimineringsprosess til når jeg har holdt på en stund.

Til egen hage er det morsomt å lage noen flere utkast. Er det flere i husstanden, kan dere starte med hver deres ønsker på en skisse- og så finne en harmonisk måte å få med de viktigste på en endelig plantegning. De fleste vil ha litt av hvert, stauder, sommerblomster, både pryd og nyttevekster, duftende, bunndekkende, klatrende, ly for innsyn og vind.


God fornøyelse, enten det blir utelek i snøen, eller lek med papir og blyant!


21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page