top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Roser er hagens dronning!

Oppdatert: 28. jul. 2021

Roser har fasinert mange opp i gjennom århundrene. Hvilke roser blir dine valg?


Mange roser har fått et ufortjent dårlig rykte. Dersom vi legger til rette for rosenes trivsel vil de belønne oss med trofast blomstring. De moderne rosene har gjerne en kortere levealder enn de gamle historiske rosene.


Podede roser skal plantes med podestedet 10-15 cm under jordoverflaten. Det vil si at plantehullet må være ca. 50-60 cm dypt. Sørg for næringsrik god jord og nok fuktighet. Solrik plassering. Dette er hovedtingene du skal tenke på når du anlegger din rosehage, enten den består av noen få roser eller mange titalls. Selvsagt er det i roseverdenen som ellers en rekke unntak.


Riktig rosevalg: Tenk over hvor høye dine roser kan / bør bli. Skal du ha få eller mange? Skal du ha bare noen få, er kanskje det viktigste lang blomstringstid. Har du planlagt en stor rosehage med mange roser, ville jeg tatt med noen av de engangsblomstrende rosene også. Såkalte bunndekkeroser kan være fra helt lave og opp til 60-70 cm høyde. Det som kjennetegner de er en utovervoksende, liggende fasong på greinene. De fleste stilk og klaseroser holder seg under en meters høyde og har en mer opprett vokseform. Buskroser er gjerne fra en meter og oppover til drøyt to meter, opprett eller v-formet fasong. Klatre og slyngroser er fra et par meter høye. Slyngroser som har noe å vokse videre i kan få både fem og seks meter lange greiner. Fargevalg er en personlig ting. Noen vil ha en stor gruppe av samme rose, mens andre vil utforske rosenes mangfold. Det er store variasjoner både i blomsterform og farge. Det samme gjelder for bladverket. Rosenes duft kan være sterk og berusende, eller helt fraværende. Noen danner nyper, andre ikke. Våg å prøve noen nyheter. En rose har vært flere år i produksjon når den kommer for salg, og har vært gjennom flere kvalitetskontroller.


Tenk på den som en 'bukett på rot', så synes du kanskje ikke kostnaden er så stor? En rose som trives kan bli i hagen din i mange år!
13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page