Friske og fristende smaksopplevelser fra egen kjøkkenhagen! Mer kortreist blir det ikke. Dyrk i det du har for hånden av egnede beholdere, eller klargjør litt av plenen og forvandle det til en kjøkkenhage. Utvalget av krydderurter er stort, ha fokus på det du liker å bruke. Her er noen forslag til lettdyrkede nyttevekster, så selv eller kjøp ferdige småplanter:
Basilikum (Ocimum basilicum) er en varmekjær krydderurt. De aromatiske bladene har sterk duft og smak. Til allsidig bruk i både kjøtt og fiskeretter, salater og omeletter. Brukes frisk, tørket eller frossen. Må dyrkes på et lunt, varmt og veldrenert sted. Fjern blomsteranlegg for å få fram rikelig med bladskudd.
Persille (Petrocelinum crispum) / kruspersille bør være med i alle kjøkkenhager. Dekorativ og smakfull som grønt dryss eller smakstilsetning. Dyrkingstips: Veldrenert, næringsrik, kalkrik jord. Trives i sol og halvskygge. Bytt gjerne voksested hvert annet år. Bløtlegg frøene før såing så spirer de raskere. Glattbladet persille har mer av både smak og vitaminer enn kruspersille. Persille kan overvintre i milde strøk av landet, men det vanlige er å så nye planter hvert år.
Gressløk (Allium schoenoprasum) er en hardfør flerårig urt som sprer seg villig. Gressløk brukes frisk når stråene er unge. Både den hule stilken og de rosalilla blomstene har god løksmak og kan brukes til smaksetting og pynt. Dyrkingstips: Trives i leirholdig jord i sol og halvskygge. Kan dyrkes i all næringsrik veldrenert jord på friland eller i potter. Blomstene bør knipes av hvis de ikke skal brukes. Etter blomstring blir stilkene tørrere og hardere. Regelmessig klipping og bruk fremmer tilvekst av nye gressløkstilker. Plantene er enkle å dele , eller så nye av frø. Gamle tuer bør deles etter noen år. Brukes frisk, eller kan enten tørkes eller fryses.
Timian (Thymus vulgaris), vanlig timian eller suppetimian som mange kaller den, og sitrontimian (t. citriodorus) er begge hardføre og lettdyrkede. De er flerårige og vintergrønne. I tillegg til matnyttig bruk, har de stor dekorativ verdi. Trives best på et solfylt veldrenert voksested, med noe sand i jorda. Enkle å formere med frø eller deling av planter. Bruk som friskt krydder, fryses eller tørkes. Friske skudd kan brukes hele sesongen. Plantene bør ikke klippes hardt tilbake sent på høsten, overvintringen blir da vanskelig for plantene. Ca hvert 4 år er det på tide å dele og omplante timiantuene. De eldste delene fjernes i denne prosessen.
Reddik (Raphanus sativus), en av de aller enkleste grønnsakene å få til. Så gjerne litt av gangen med få ukers mellomrom, så har du friske fine redikker til langt ut på høsten. Det finnes et stort utvalg av reddiker som har litt forskjellige egenskaper og vokseform.De fleste har en ganske skarp smak, god i blanding med andre grønnsaker eller som tilbehør til ost. Vår og sommersorter spises rå, mens de som dyrkes for vinterlagring kan kokes. Les info på frøpakkene før du velger sort. Dyrkingstips: Vanlig næringsrik jord med litt løs struktur. Jevn vanntilgang er viktig.
Stilkbladbete (Beta vulgaris) / bladbete / mangold er hardføre toårige planter. Bladenes smak er ganske lik spinat. Lettere å dyrke da den tåler bedre skiftende temperatur og fuktighetsforhold. Dyrkingstips: Veldrenert jord, forbered jorden med gjødsel med høyt nitrogennivå, det fremmer bladveksten.
Salat og løk hører med i kjøkkenhagen. Prøv deg gjerne på de litt mer utfordrende som for eksempel asparges eller basillikum... Beskytt småplanter med hvit fiberduk. Det beskytter både mot nattefrost, skarpe solstråler, vind og insektangrep. For en praktisk krydderhage, plant i en krydderspiral, lag et opphøyd bed - det gir god arbeidshøyde.
Tomat - agurker- lange reddiker - gresskar- salat, det meste fra egen hage?
Tomater, agurk, squash og gresskar er blant de grønnsakene som må forkultiveres inne. De plantes ut først når faren for nattefrost er over. Jevn tilgang på næring og nok fuktighet er viktig. Noen tomater egner seg for frilandsdyrking, andre må dyrkes i veksthus eller lignende. Gresskar kan med fordel plantes slik at røttene får vokse inn i en komposthaug. Komposten avgir varme og det fremmer gresskarenes vekst.
Comments