top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Ferdigplen, den raskeste veien til en bruksklar plen!

Ferdigplen - eller så på gamlemåten? Forarbeidet til plenen må gjøres på samme måten enten man velger ferdigplen, eller man sår selv. Når ønsket område er planert og klargjort, rulles plenen ut. Selv om det kalles ferdigplen, så må plenen få rotefeste seg før du tar den i bruk. Dette tar 2-3 uker. Visuelt vil den se grønn ut med en gang den er lagt- og jordester er vasket av under vanning. Gress du kjøper på rull har et veletablert rotnett, med gress i god vekst. Gresset er gjerne fra 16-24 måneder når det skjæres.

Sår du på 'gamlemåten' bruker gresset opptil 2 år på denne etableringsprosessen. Det må beregnes en lengre periode fra du sår og til gresset er godt nok etablert til bruk.

Etter utlegging av ferdigplen består vedlikeholdet av vanning, gjødsling og klipping. Ferdigplen kan legges i perioden fra april og helt fram til frosten kommer. Legges den rett før frosten kommer, må den behandles som nylagt når snøen smelter neste vår. Ferdigplen er 'ferskvare' og må legges ut senest 24 timer etter at den er mottatt. Lagres i skyggen mens arbeidet pågår.

Tidligere var det ofte plenen som spilte hovedrollen i hagen, og fikk mest areal. Med fortetting og mindre tomter, særlig i bynære strøk er dette i ferd med å endre seg.

Med dagens små tomter, velger mange å lage plattinger, eller steinlegge deler av arealet. Kanskje blir plenen brukt mer som dekorelement, rammet inn av andre faste materialer?


Mange ønsker seg en myk, grønn gressmatte for lek, hageliv og rekreasjon i sommerhalvåret. Der det er plass er gressplenen fortsatt favoritten for store deler av 'hagegulvet'! Vurderer du ferdigplen? Se nøye på sidene til ferdigplenprodusentene, for eksempel Bjerketvedt Ferdigplen, www.bjerketvedtferdigplen.no Her finnes det informasjon om det aller meste vedrørende ferdigplen. Vi har hatt et hyggelig samarbeidet med Bjerketvedt Ferdigplen i flere år og vært godt fornøyd med det de har levert. I gjennom årene har vi kunnet følge med på noen av de nylagte plenene. De har blitt utrolig frodige og flotte. Ferdigplen er et godt alternativ der det er vanskelig å unngå tråkk og bruk i lang tid mens en frøsådd plen etablerer seg. Kombiner gjerne disse metodene slik at du raskt har en flate du kan bruke mens resten vokser til på 'gamlemåten'.

19 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page