top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Beskjæringens kunst, del 1

Oppdatert: 11. apr. 2021

Mange er redde for å ta beskjæringssaks og sag fatt i frykt for å gjøre noe galt. Resultatet kan bli en forvokst og skyggefull hage du ikke trives i, og uryddige prydbusker med dårlig blomstring.

Total foryngelse av en prydbusk får du ved å kutte vekk 1/3 av de eldste greinene på høst eller vår. Neste år fjerner du nok en tredjedel av de eldste greinene. Det tredje året fjerner du siste rest av gamle greiner. Kanskje må du i løpet av disse årene også tynne litt i tilveksten av nye greiner? Fortsett med en årlig frisering for å holde busken i den form og størrelse du ønsker.

En prydbusk med tidlig blomstring beskjæres rett etter blomstring. (Velges alikevell vårbeskjæring mister du dette årets blomstring). De med sen blomstring beskjæres oftest om våren.

Frukttrær og prydtrær med kroneform: Tenk at lys og luft skal komme til. Start med å skjære vekk greiner som går inn mot sentrum. Der greiner krysser hverandre eller vokser veldig nær hverandre, spar den kraftigste, eller den du synes har best plassering sett i forhold til treets helhetlige form.

Mange vintergrønne vokser i en naturlig form og trenger ikke så mye beskjæring. En kuletuja vil få sin runde eller ovale form uten hjelp. En kjegleformet dverggran utvikler seg fint uten beskjæring. For alle så gjelder det at om du beskjærer nye skudd, så fremmer det tilvekst av enda flere skudd, og planten din blir ekstra tett og fyldig.

På et tre som dverg hengebjørk, så ser man ekstra godt hva mangel på lys gjør. De greinene som vokser innerst mot stammen, vil etter hvert komme i skyggen av de nye greinene som vokser til. De innerste greinene slutter å få blad og ny tilvekst og tørker ut. Etter hvert som de klippes vekk dannes det et rom innunder de hengende greinene. En spennende, levende løvhytte!


Hvor langt man vil gå når det gjelder 'klippekunst' ja det er opp til hver og en!


53 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page