top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Jakten på nyere roser...

Det kommer årlig nye roser på markedet. Det kan ta noen år før de er tilgjengelige på det norske markedet. Mange av de nyere rosene er krysset fram med tanke på god resistens mot soppsykdommer, og best mulig vinterherdighet. Nye roser er alltid spennende, men mange undrer på om de er sterke nok her - tåler våre klimatiske utfordringer? Det jeg vet er at de store roseforedlerene som for eksempel Kordes Rosen i Tyskland, i mange år har krysset fram roser som er sterke mot sykdommer uten bruk av plantevernmidler. Jeg har siden 90-tallet fulgt med på roser fra Kordes. Det var altid spennende når årets rosekatalog dukket opp i postkassa. Den ble flittig brukt når roser til hagesenteret skulle velges. På nettsiden www.rosen.de finner du gode bilder og masse roseinspirasjon, både eldre og nyere sorter. Her er en bukett med nyere Kordes-roser jeg har på min ønskeliste.

Over er bilde av rosene Bright Smiles, Summer of Love, Oh Happy Day, Flaming Star, Concorde, og La Villa Cotta. Jeg må innrømme at jeg er svak for rosa-gul-orange sjateringer. Rosene over synes jeg er gode representanter for disse fargene. Litt mer om hver av de kommer her:

Klaserosen 'Bright Smiles' er en Kordes rose fra 2021, 'Fantasia'- kolleksjonen. Beskrives som gul med rødlig rand. Forventet høyde x bredde 70 x 50 cm. Blomstene er 6-7 cm i diameter, lett halvfylte. Svak duft. Sterk mot soppsykdommer, og god vinterherdighet. Dnne fargerike rosen tåler både regn og sterk sol. Anbefalt plantetetthet 5 roser pr kvm.

'Summer of Love', en blomsterrik, gjenblomstrende rose fra 'Nektargarden'-kolleksjonen, fra 2017. Opprett vekst, blir ca 80 cm høy, 50 cm bred. Plant gjerne 4-5 roser pr kvm. Blomstene er lett fylte, gule med kirsebærrøde kanter og blir ca 5-6 cm i diameter. Denne rosen er virkelig et blikkfang. Lett duft, sterk mot soppsykdommer, god vinterherdighet.

'Oh Happy Day' Kordes- rose fra 2015, 'Eleganza Antique'-kolleksjonen, Hybrid Tea Rose. Delikat krem og aprikosfarge på de store, fylte blomstene. Diameter 8-10 cm. Lett duft Stilkroseformede blomster i små klaser, Blir gjerne 120 cm høy og 70 cm bred. sterk mot soppsykdommer og har god vinterherdighet. Anbefalt plantetetthet er 4 pr. kvm.

'Flaming Star' er en stilkrose fra 2017, 'Eleganza'-kolleksjonen. De elegante tofargede, fylte blomstene blir ca 8- 10 cm i diameter. Hovedfargene er gul med rosarød kant, fine overganger mellom fargene. Sart roseduft. 80 cm høy og 40 cm bred. Kompakt, opprett vekst. Plant 4-5 pr. kvm. Sterk mot soppsykdommer og forholdsvis vinterherdig.

Stilkrosen 'Concorde' fra 2018, 'Eleganza Antique'-kolleksjonen. Delikate kremgule blomster med rosafarget kant. Nostalgisk roseform. Blomstene er tett fylte, med lett duft. og pent, blankt bladverk. Opprett, busket vekst, Ca 100 cm høy og 50 cm bred, plantetetthet 4-5 pr kvm. Denne rosen er også sterk mot soppsykdommer og forholdsvis vinterherdig.

'La Villa Cotta' fra 2013, 'Marchenose'-kolleksjonen. Kobbbergule, sterkt fylte blomster med orangerosa kant, lett duft. Utsprunget er blomstenes diameter på 8-10 cm. En robust buskrose som blir ca 120 x 60 cm. Plant 3 stk pr kvm. Tåler godt varme soldager, god fargestabilitet, sunne blad som er sterke mot soppsykdommer. God vinterherdighet.

Selvsagt, må jeg nesten si, ingen rosehage uten røde roser. 'Black Forest Rose' har vært med siden 2010. En tiltalende klaserose med vekst som en liten buskrose. Regelmessige, lysende røde, halvfylte roser med svak duft. I tillegg friske, sunne blad med rimelig god motstand mot soppsykdom. En av de best klasifiserte Kordesrosene når det gjelder vinterherdighet. Blir 70x 60 cm. Blomstenes diameter 5-6 cm. En rød rose jeg gjerne prøver om den kommer min vei.

Disse rosene er kanskje ikke så utbredte i Norge enda- men jeg antar de vil trtives godt til H-sone 4. Og som min mentor i hagesenterverdenen, Irmgard Torkildsen gjerne sa: Se på rosene som en bukett på rot. I forhold til prisen på en bukett som vi har bare en ukes tid, så har vi lang glede av en rose i hagen- selv om den bare er der for en sommer. (For ordens skyld, jeg har vært i kontakt med Kordes, og har fått tillatelse til å bruke deres bilder).


51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page