top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Hagenyheter- hva tilfører du jorden din?

Det føles lett å gå seg vill i hageprodukt-jungelen - når det gjelder alt av jord- gjødsel og jorddekke- produkter. Noe jeg støter på stadig oftere er biokull. Ja, hva i all verden er nå det? I et prosjekt jeg deltok på i 2020-2021, møtte jeg en representant fra Standard Bio, og på nettsiden deres finnes mye info: https://no.standard.bio/products

Noe av det du kan lese her er følgende: Produkter med biokull og aktivt kull er skreddersydd for å bedre vekstvilkår for planter. Det utvikles også produkt for å bedre dyrehelse og å rense luft og vann. Alt dette samtidig som produktene forbruker og binder CO2. Kullbaserte produkt har en naturlig evne til å gjenopprette den naturlige balansen i biosystemene våre- fra dyre og planteliv til jord, vann og luft. Biokull utvikles fra organiske avfallsresurser i land- og skogbruk. Biokull fanger karbon- som beriker jordsmonnet og bidrar til positiv løsning for et bedre klima. Biokull gir karbon nytt liv!


Selvsagt har jeg jaktet på produkt som inneholder biokull. Jeg har blant annet funnet 'Kullhøna' fra Norsk Naturgjødsel, Det er en ren, pelletert hønsegjødsel tilsatt biokull. Den gir kraft til vekst, kalkningseffekt, reduserer CO2, er jordforbedrer. Kullhøna er utviklet i samarbeid med Standard Bio. Biokullet som brukes er furu fra Telemark (det vil si rett i mitt nabolag). Kullhøna er forresten et svært treffende navn på dette produktet, synes jeg.

Et annet produkt er Ladet biokull fra Emmaljunga. Disse produktene tenker jeg skal komme min hagejord til gode i år.

Du vil nok se at biokull dukker opp i flere produktserier i tiden framover. Biokull klar til bruk må være 'ladet'. Det vil si biokull som har vært gjennom en prosess der den har trukket til seg næring. Biokull har evnen til å trekke til seg næring og lagre den. Blandet i hagejord vil plantene forbruke denne næringen ettter behov. Biokull forbedrer jordens evne til å holde på vann og næringsstoffer slik at de lekker ut i mindre grad, spesielt nyttig om du har sandjord. I tett og våt jord løsner den og forbedrer oksygentransporten til røttene. I blanding med hønsegjødselkompost tilførers også næringsstoffer og organisk materiale til jorda.


Det blir spennende å teste disse produktene!34 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page