top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Frukt og bær fra egen hage- forvandler du til fristende 'godbiter'Nyt frisk frukt og bær rett fra tre og busk. Saft, sylt og tørk- så har du gjennom vinteren.

Mange har fortsatt erindringer om store eple og pæretrær, med greiner kraftige nok til å bære både mengder av frukt og klatrende barn.


Nå er de fleste frukttrær podet på mer svaktvoksende grunnstammer, både for å legge til rette for enklere høsting, og det faktum at mange hager er små. Et frukttre eller to kan godt brukes som høydepunkt i en liten hage. Det finnes 'familietrær', der flere for eksempel eplesorter er podet på samme tre. Pæretrær er også vanlige som 'familietrær'. Praktisk når det ikke er plass til mange trær.

Det er verdt å tenke over hvor mye frukt og bær det er realistisk å gjøre seg nytte av i egen husholdning. Skaff bærnett i tide, slik at ikke fuglene stikker av med bærene før du rekker å plukke de. La heller noen bli hengende igjen.

Under frukttrærne er det perfekt med en underbeplantning med jordbær eller allåkerbær. Plengress bør ikke få vokse helt inn til busker og trær. Gresset er grådig og tar mye av næringen og fuktigheten. Bærbusker eller frukttrær kan være et alternativ til tradisjonelle hekker. Som vern mot uønsket gjennomgang - vil en rad eller to med bringebær, eller noen stikkelsbærbusker gjøre jobben.

Frukt og bærsorter bør få en solfylt vokseplass med god jorddybde. Velg sorter med hardførhet som passer i det området du bor. Næring tilføres i de mengder og den hyppighet som anbefales på den gjødselen du velger.

Tenk over hvilke sorter frukt og bær din familie liker best- men glem ikke å utfordre smaksløkene og prøve nye ting. Elper, pærer, plommer og kirsebær er de vanligste og viktigste frukttrærne. Solbær, rips, stikkelsbær og bringebær er bær som smaker både i desserter, saft og syltetøy.

Den kanskje mest populære bærbusken nå er hageblåbær. Her anbefales å plante 2-3 busker med forskjellige navnesorter, for god bestøvning og rikeligere avling. Mange velger svartsurbær som hekk, for å kunne høste bærene og lage næringsrik saft. Av nypene på tidligere tiders rugosahekker, lagde mange nypepure. Kanskje burde et par av disse buskrosene få plass i flere hager igjen? Det er mange foredlede rugosasorter som ikke står på noen 'svarteliste'.

Litt utfordrende er det kanskje å plante et valnøtt-tre og vente på nøttene? Mer overkommelig er det å plante noen busker med storfruktet hassel. Det har kommet mange sorter med godt vinterherdige vinranker, så finn en solrik plass og prøv! Vårblomstrende eldkveder får eplelignende frukter på høsten- disse inneholder mye pektin og er derfor perfekte å blande i for eksempel tyttebærsyltetøy som naturlig stivelse.

Jeg tenker at alle med hage, bør unne seg gleden av å dyrke noen spiselige vekster. Å dele kunnskap om å dyrke selv er viktige verdier å gi videre til de neste generasjonene. Som jeg har nevnt utallige ganger- mange vekster er både til pryd og nytte...


Det kommer egne blogginnlegg om de forskjellige frukt og bærsortene.

Sortsutvalg varierer mye rundt i landet. Dette skyldes både produksjonsforhold og hvilke sorter man regner som mest egnet i området.

157 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page