Utgangspunktet her er fårebygging av vinterskader på grunn av store snøfall.
Det er stor forskjell på hvor 'sprø' greinene er gjennom vinteren- på forskjellige vekster.
Det å sette ned en bambuspinne til støtte på høsten, og binde buskens /treets greiner inntil kan forhindre brekasje. Er det vekster du vil gi ekstra omsorg, kan en fiberduk eller strie pakkes rundt, før du binder det hele inntil støtten. Skriv det på 'to do-lista for neste høst, dersom dette ikke er en rutine for deg.
Når trær plantes, bør man alltid sette ned en støttestaur som skal stå til treet har fått et stabilt rotnett som ikke rykkes løs av kraftig vind (2-4 år).
Selv om fårebyggende tiltak er gjort, skjer det at store snøfall gjør skade.
Det å riste av snø etter hvert som den kommer, er en god vane...
Har skaden først skjedd, ta en opprydding med beskjæringssaksen i overgang mellom vinter og vår. Som regel vokser ting seg til igjen.
Mange vekster kan beskjæres høst eller vår. Fare for vinterskader her i snørike innlandsstrøk, har gjort at jeg vanligvis venter til våren. Da ser jeg hva som må fjernes på grunn av eventuelle skader, før jeg går løs på resten.
I vår ser jeg at der er mer skader enn vanlig i mtt nabolag. Likeledes er det flere av høyere vekster som har blitt bøyd ned av snøen. Disse pleier å rette seg opp igjen i løpet av sommeren. Noen ganger må det støttestaur og oppstramming til for å få trær 'i vater' igjen.
Det går helt tydelig mot vår, med lengre og lysere dager. Om det kommer 30 cm nysnø, forsvinner den raskt på en solskinnsdag eller to. Det er bare å slipe beskjæringsutstyret og være klar!
Comments