top of page
  • Forfatterens bilde Reidun B

Blåveis, (Hepatica nobilis), bærer bud om vår

Oppdatert: 17. feb. 2021

Blåveisen (Hepatica nobilis), finnes i mange nyanser av blått over til rosatonede og hvite varianter. De fleste har enkle blomster, noen har doble. Den ville blåveisen har i mange generasjoner også vært en kjær hageplante.

Har du en plante eller to i hagen, vil ofte maur hjelpe til å spre den videre. De sanker frøene, mister kanskje noen på veien hjem, og på denne måten dukker det nye blåveisplanter opp her og der.

I naturen finner vi oftest blåveis på kalkrik skogbunn.

April er blåveisens hovedblomstringsmåned. Blåveis er en hardfør og villig staude som trives over det meste av landet. I hagen kan vi plante den under busker og trær, den trives i halvskygge. Den liker humusrik jord som holder godt på fuktigheten. Fylte sorter krever en mer solrik vokseplass.

Fra tid til annen kan man være heldig og komme over forskjellige krysninger mellom blåveisarter. De er alle verdt å gi en plass i hagen dersom du kan tilby de rette vokseforhold.

Foto RB: En variant med rødrosa blomster. Fra kollega Solveis hage. Jeg fikk småplanter av henne som ble plantet sent høsten 2013. De har stått i full blomst hver vår. Nye småplanter får lov å etablere seg der de vil foreløbig!


Når det våres, må jeg på fotojakt og finne noen blå!

17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page